Wat is yoga?

Ik leerde van mijn yogaleraar Joachim Meire dat yoga een heel rekbaar begrip is.  Bij het begrip yoga denken de meeste mensen dat yoga zich vooral beperkt tot rek- en strekwerk. Yoga is inderdaad een beoefening van yogahoudingen (asanas), maar bevat ook ademhalingstechnieken, meditatieoefeningen en filosofie. Regelmatig yoga doen maakt de geest helder en ontspannen en activeert de zelfhelende kracht in het lichaam. Yoga is vooral een levensinstelling waarbij men streeft naar meer balans en ruimte op zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

Onze Westerse manier van leven is vooral sedentair. Veelal zitten we uren in dezelfde houding op het werk, aan de computer, in de wagen of thuis voor TV. Onze bewegingen zijn dus zeer beperkt en eenzijdig. In yoga benaderen we het lichaam holistisch door het volledige bewegingen te laten maken: staande, zittende, liggende, omgekeerde houdingen, torsies, e.a. De yogahoudingen activeren de spieren die we in het dagelijkse leven nauwelijks gebruiken en stretchen de spieren die elke dag onder spanning staan. Hierdoor brengen we het lichaam terug in evenwicht en verjongen en versterken het. We moeten tenslotte een heel leven met ons lichaam verder en daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden! Na een yogales heb dan je ook het gevoel dat je een volledige fysieke work-out achter de rug hebt. Maar de uitwerking manifesteert zich ook op energetisch niveau.

Volgens de yogatraditie beschikken we over nadi's in het lichaam. Dit zijn energetische rivieren of meridianen waar prana doorstroomt. Prana is het Sanskriets voor levenskracht of subtiele energie. Door fysieke en mentale trauma's, stress, angsten, emoties en storende gedachten snoeren we de nadi's af waardoor de energie niet meer kan doorstromen. Veel mensen voelen zich moe, prikkelbaar, leeg, futloos en hebben een gebrek aan energie ... iedereen kent dit gevoel.

In yoga heffen we de energetische blokkades op door te concentreren op de houdingen (asana) en door controle op de ademhaling (pranayama). Op het einde van de les voelen veel mensen een aangenaam tintelend gevoel want de energie circuleert terug! Door yoga te beoefenen ervaar je een staat van gelukzaligheid en harmonie, zowel fysiek als mentaal.

Hoe meer je yoga beoefent, hoe langer het effect duurt. Op den duur doe je geen yoga meer maar ben je yoga, je verkeert in een 'Yoga Mood' waardoor je beter leert omgaan met stressoren. Yoga zal harmonie scheppen in lichaam, geest en uiteindelijk in het leven.

YOGA MET ANNELIES
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.